Wij gebruiken cookies voor het verzamelen en analyseren van websitestatistieken. Klik je verder op deze site, dan ga je akkoord met het plaatsen en uitlezen van cookies.

Op weg naar een houten huis

EEN HOUTEN HUIS IN 10 STAPPEN

Het bouwen van een houten huis is geen sinecure. Daarom heeft Finnlogs een stappenplan gemaakt: “Een houten huis in 10 stappen“. Zodat u een beeld krijgt van wat er allemaal moet gebeuren en waar u rekening mee moet houden.

Hieronder geven we u een kort overzicht van de verschillende stappen. Onderaan de pagina kunt u het uitgebreide stappenplan downloaden. En natuurlijk kunt u voor meer informatie altijd contact met ons opnemen. 

Stap 1: Vaststellen besteedbaar budget

Als u besloten heeft een houten huis te (laten) bouwen, dan is de eerste vraag: wat kunt u er maximaal aan uitgeven, maar ook, wat wílt u eraan uitgeven?

Stap 2: Het kiezen van een perceel

Locatie, locatie, locatie. Dat is bij de keuze van een perceel voor de meeste klanten van groot belang. Hoe zit het met de grootte, vorm, ligging, andere bijzondere elementen van de kavel?

Belangrijk is vervolgens om te onderzoeken of er een beeldkwaliteitsplan is. Wat zijn de bestemmingsbepalingen, zijn er eventuele aanvullende eisen van welstand?

Stap 3: Eisen en wensen met betrekking tot een houten huis

Hoe gaat uw houten huis eruit zien, waaraan moet het voldoen, wat wilt u persé wel en wat vooral niet?

Welke stijl moet het zijn, wilt u dakkappellen, vides en/of een balkon of dakterras? Hoe gaat het dak eruit zien, wilt u een garage? Voor welke afwerking kiest u voor de binnenkant van het huis: ook hout of toch stuc of steen? Wilt u energieneutraal bouwen, of misschien wel passief of bio-based?

Heel veel vragen, waar u wellicht nog geen eensluidend antwoord op heeft of waarvoor u nog over te weinig informatie beschikt. Geen probleem. Laat in deze fase uw gedachten de vrije loop en deel ze met ons. Gezamenlijk komen we tot iets moois. En mocht er iets bouwtechnisch niet mogelijk zijn of mochten de kosten te hoog zijn, dan zoeken we gezamenlijk naar een alternatief.

Stap 4: Een concept-begroting maken

Het is goed om op een gegeven moment al een concept-begroting te maken. Weliswaar gaat het in dit stadium nog om een inschatting, maar het is goed om in beeld te hebben met welke kostenposten u te maken gaat krijgen. Denk daarbij aan de kosten van het perceel, de fundering, het huis zelf, maar ook installatiekosten, de inrichting en aanvullende bouwmaterialen.

Stap 5: Het kiezen van een ontwerper/leverancier/bouwer

Het mag duidelijk zijn dat het heel belangrijk is wie u kiest als ontwerper, leverancier en bouwer van uw huis. Oriënteer u zich goed en zorg dat u een goede vergelijking kunt maken tussen de diverse producten en diensten die worden geboden. Weeg bij uw keuze zaken af als kwaliteit, ervaring en betrouwbaarheid. Vraag referenties op bij projecten die eerder door de aanbieder zijn gerealiseerd en bezoek deze projecten, zodat u met eigen ogen kunt zien hoe het resultaat is.

Stap 6: Schetsontwerp

Voor het maken van een schetsontwerp zorgt Finnlogs dat er, naast een architect of bouwkundig ontwerper, een houtbouwspecialist aanwezig is. Zodoende krijgt u vanuit diverse invalshoeken een optimaal advies inzake uw plannen.

Mocht u ervoor kiezen dat Finnlogs de bouw verzorgt, dan schuift op enig moment ook de bouwer van Finnlogs bij de gesprekken aan.

Stap 7: Verkrijgen welstandsakkoord

Is het schetsontwerp definitief, dan kan Finnlogs voor u het welstandsakkoord aanvragen.

Zodra dit akkoord er is, dan worden de uitvoeringsdetails met u besproken en komt het na een uitgebreide offerte tot het tekenen van een koopcontract.

Stap 8: Tekenen koopcontract en aanvragen bouwvergunning

Is het koopcontract getekend, dan gaan we met de bouwtekeningen aan de slag.

Er worden constructieberekeningen, EPC-berekeningen etc. gemaakt, waarna Finnlogs bij de gemeente de bouwvergunning voor u aanvraagt.

 Stap 9: Het bouwen van een houten huis

Nu moet u een keuze gaan maken voor de wijze waarop uw houten huis gebouwd gaat. Er zijn diverse opties te overwegen: zelfbouw, bouw door Finnlogs of een ander(e) aannemer/timmerbedrijf of een combinatie van zelfbouw en laten bouwen. 

Hieronder toelichting op deze opties.

Zelf bouwen – Het voordeel van zelfbouw is niet alleen dat het leuk is, maar ook dat het de kosten drukt. Bij de keuze voor zelfbouw is het echter van belang dat u zich aan de “spelregels” van de houtbouw houdt. U krijgt van Finnlogs een bouwinstructie en Finnlogs biedt u minstens een vorm van basis-bouwbegeleiding gedurende het bouwproces.

Bouwen door Finnlogs Houtbouw – Het voordeel van deze keuze is dat u volledig wordt ontzorgd door één partij. De lijnen binnen Finnlogs Houtbouw zijn kort.

Bouwen mét Finnlogs Houtbouw/een ander(e) aannemer/timmerbedrijf – Wilt u met ons meebouwen, dan bestaat die mogelijkheid er. Wij maken afspraken over wat u wilt en kunt doen.

Kiest u voor een andere aannemer dan Finnlogs, dan wijzen wij u op de bijzonderheid van houtbouw. Dat wijkt wezenlijk af van de overige, traditionele bouwtechnieken. De gevolgen van gemaakte fouten tijdens de bouw kunnen zich na jaren manifesteren. Zorg voor optimale informatie hierover.

Stap 10: Afbouw en gereedmelding gemeente

Bent u zover dat u in uw huis kunt trekken, dan stuurt u een zogenaamde gereedmelding naar de gemeente. Vanaf dat moment kunt u ten volle genieten van uw "Finnlogs" houten huis.

Informatiebrochures

Wilt u dit handige stappenplan downloaden? Of wilt u de meer lezen over houtbouw op ons overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden? Klik dan één van onderstaande icoontjes aan!