Wij gebruiken cookies voor het verzamelen en analyseren van websitestatistieken. Klik je verder op deze site, dan ga je akkoord met het plaatsen en uitlezen van cookies.

Luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen

Er zijn allerlei redenen om luchtdicht te bouwen. De belangrijkste zijn energiebesparing, verbeteren van comfort, voorkomen van vochtproblemen en de realisatie van een goede geluidwering.

Men spreekt vaak over luchtdicht of kierdicht maar beter is te spreken van het beperken van de luchtdoorlatendheid. Hiermee worden de luchtstromen (tocht) door kieren en naden in de woning bedoeld. Deze luchtdoorlatendheid drukken we uit in de qv;10-waarde. Dit is de luchtvolumestroom die ontstaat via kieren en naden in de bouwschil bij een drukverschil van 10 pascal. Met andere woorden de ongewenste (koude) luchtverplaatsing tussen binnen en buiten die door andere openingen gaat dan door de daarvoor aangebrachte ventilatieopeningen.

Door goed luchtdicht te bouwen kan met weinig verwarming een goed binnenklimaat worden gegarandeerd. Juist in een goed geïsoleerde woning is dat erg belangrijk. Door luchtdicht te bouwen wordt geen tocht ervaren. Lucht die niet ongecontroleerd binnenstroomt hoeft ook niet verwarmd te worden. Een goed balansventilatiesysteem is bij luchtdichtbouwen erg belangrijk en nodig voor een goed wooncomfort.

Bij een luchtdichte woning kan bij het ventileren optimaal gebruik gemaakt worden van warmterugwinning uit de afgevoerde ventilatielucht. Dit in tegenstelling tot ongewenste warmteverliezen door de gevel. Hieruit kan geen warmte terug gewonnen worden. En kost dus energie. Behalve een toename van de warmteverliezen kunnen luchtlekken ook leiden tot vocht- en geluidsklachten.

Door inwendige condensatie kunnen vochtproblemen ontstaan. Inwendige condensatie kan onder andere ontstaan door windzuiging op de gevel. In een niet kierdichte woning wordt dan relatief vochtige binnenlucht de constructie in gezogen en zal daar condenseren. Dit effect is groter naarmate de isolatiewaarden toenemen. De hoeveelheid vocht die op deze manier een gevel- of dakconstructie binnenkomt, is vele male groter dan wat via diffusie (verplaatsing van een zone met hoge concentratie naar een zone met een lage concentratie) het geval is.

Met name door de betere standaard constructies van tegenwoordig zal de dampspanning in kieren toenemen en daarmee dus ook de kans op vochtproblemen. Daarom is luchtdicht bouwen de nieuwe standaard en onontbeerlijke in de huidige bouw.

Luchtdicht bouwen zegt dus iets over de kwaliteit waarmee gebouwd is en is vrij eenvoudig te controleren. Met behulp van een zogenaamde blowerdoortest kan worden aangetoond aan welke luchtdoorlatendheid de woning voldoet en dus of de woning goed gebouwd is.

In Nederland kennen we drie klassen voor de luchtdoorlatendheid:

Klasse 1 Basis                 qv;10 > 0,6 voldoet aan het bouwbesluit, geen bijzondere eisen

Klasse 2 Goed                 qv;10 tussen 0,3 en 0,6 dm3/s.m2 = energiezuinig bouwen

Klasse 3 Uitstekend   qv;10 < circa 0,15 dm3/s.m2 =  passief bouwen of andere vormen van zeer energiezuinig bouwen

Wij adviseren onze klanten dan ook om zo’n blowerdoortest altijd uit te laten voeren. Dit is een goedkope en goede testmethode om na te gaan of de aannemer zijn werk goed heeft gedaan.

Ook met betrekking tot luchtdichtbouwen bent u bij Finnlogs aan het juiste adres. Wij informeren u hier graag over in een persoonlijk gesprek.

 

Omdat wij tegenwoordig alleen nog maar bouwen met hoge isolatiewaarden die in de houtskeletbouw erg makkelijk te behalen zijn, is het dus erg belangrijk om goede aansluitdetails toe te passen. Deze heeft Finnlogs in haar lange bestaan steeds verder ontwikkeld. Daarnaast passen alle elementen door de computergestuurde fabricage naadloos tegen elkaar. Dit vergemakkelijkt het luchtdicht maken van de constructies aanzienlijk.