Wij gebruiken cookies voor het verzamelen en analyseren van websitestatistieken. Klik je verder op deze site, dan ga je akkoord met het plaatsen en uitlezen van cookies.

Ventileren

Ventileren

Ook voor houtskelethouw geldt; hoe beter we isoleren en hoe luchtdichter we bouwen, des te belangrijker is het dat we goed ventileren. Om comfortabel en gezond te leven heeft een mens 20 kubieke meter verse lucht per uur nodig. Het is dus belangrijk om een luchtdicht gebouwde woning goed te ventileren. Anders loop je de kans dat je steeds opnieuw dezelfde vuile lucht inademt.

Goede ventilatie heeft niet alleen een positief effect op de gezondheid maar zal ook vochtproblemen en muffe geurtjes tegengaan. Met andere woorden; goed ventileren staat voor een hoog wooncomfort.

Sinds 2006 is een ventilatiesysteem verplicht in een nieuwbouw woning.

We onderscheiden vier soorten van ventileren:

Ventilatiesysteem A: Natuurlijke luchtafvoer en -aanvoer.

Ventilatiesysteem B: Natuurlijke luchtafvoer en mechanische luchttoevoer

Ventilatiesysteem C: Natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer

Ventilatiesysteem D: Mechanische luchtafvoer en mechanische luchtaanvoer – Balansventilatie.

Vooral het laatste systeem, de balansventilatie (WTW), wordt bij energiezuinige en passief woningen veel toegepast. Over deze manier van ventileren bestaan veel negatieve vooroordelen. Dit terwijl het een probleemloze en gezonde manier van ventileren kan zijn. Het is echter zaak dat de installatie op de juiste manier wordt uitgerekend, geïnstalleerd en ingeregeld. Vooral bij het uitrekenen en installeren gaat het nogal eens fout. Een installatie die verkeerd is berekend of geïnstalleerd, zal nooit goed ingeregeld kunnen worden en dus ook nooit goed functioneren. Het is dan ook erg belangrijk om de balansventilatie aan een professionele partij over te laten. Ook is een stukje uitleg en aanpassing van het gedrag van de gebruiker/bewoner heel belangrijk.

Finnlogs werkt samen met professionele partijen die u hierover uitgebreid kunnen informeren.